Tata Steel zegt dat het alle mogelijkheden verkent om het Europese portfolio te herstructureren. De Britse divisie zou daarbij geheel of in delen verkocht kunnen worden. Het bedrijf meldde in een verklaring dat een reorganisatie niet te betalen is en dat de kans van slagen gering is. Het Staalconcern Tata Steel is ook eigenaar van de hoogovens in IJmuiden. Over een eventuele verkoop daarvan is niets bekend.

15.000 Britse banen

De verkoop van de Britse staalfabrieken zal gevolgen hebben voor ongeveer 15.000 werknemers en bestaat uit fabrieken van het oude British Steel, daarna Corus, dat in 2007 werd gekocht door Tata Steel. Port Talbot is de grootste staalfabriek van Groot-Brittannië en biedt werk aan 4.000 mensen. Het lijdt echter een verlies van ongeveer 1 miljoen pond per dag hetgeen de zoektocht naar kopers zal bemoeilijken.

Oorzaak van de malaise in de staalindustrie is volgens Tata Steel te wijten aan de goedkope invoer van Chinees staal, de hoge energiekosten en de zwakke vraag naar staal hetgeen nu dus een bedreiging vormt voor de toekomst van de Britse staalproductie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding