Renault stelt 2.000 man aan in Spanje

Renault heeft nieuwe afspraken over flexibele arbeidstijden en –voorwaarden gemaakt met de werknemers van haar fabrieken in Spanje. In ruil daarvoor zal de autofabrikant de komende vier jaar 2.000 nieuwe arbeiders aantrekken en ook veel stageplaatsen voor jongeren openstellen.

Spanje is met twee grote fabrieken, in Valladolid en Palencia, de belangrijkste buitenlandse basis voor Renault. Vorig jaar werden er door ruim 11.000 werknemers meer dan 460.000 auto’s gebouwd of geassembleerd. Net als in Frankrijk zelf wil Renault graag dat de Spanjaarden zo flexibel mogelijk werken om de productie steeds aan te kunnen passen aan de vraag. Nu is daarover een nieuw akkoord bereikt met de vakbonden, dat de periode 2017-2020 bestrijkt. In dat kader komt er één vaste werkdag per jaar bij waar jaarlijks ook drie flexibele werkdagen aan toegevoegd kunnen worden. Bovendien gaan de werknemers er mee akkoord om zonder toeslag op zaterdagochtend of zondagavond te werken. De loonsverhoging blijft daarbij beperkt tot 3,5 procent over een periode van vier jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Renault stelt 2.000 man aan in Spanje - Automobielmanagement.nl

Renault stelt 2.000 man aan in Spanje

Renault heeft nieuwe afspraken over flexibele arbeidstijden en –voorwaarden gemaakt met de werknemers van haar fabrieken in Spanje. In ruil daarvoor zal de autofabrikant de komende vier jaar 2.000 nieuwe arbeiders aantrekken en ook veel stageplaatsen voor jongeren openstellen.

Spanje is met twee grote fabrieken, in Valladolid en Palencia, de belangrijkste buitenlandse basis voor Renault. Vorig jaar werden er door ruim 11.000 werknemers meer dan 460.000 auto’s gebouwd of geassembleerd. Net als in Frankrijk zelf wil Renault graag dat de Spanjaarden zo flexibel mogelijk werken om de productie steeds aan te kunnen passen aan de vraag. Nu is daarover een nieuw akkoord bereikt met de vakbonden, dat de periode 2017-2020 bestrijkt. In dat kader komt er één vaste werkdag per jaar bij waar jaarlijks ook drie flexibele werkdagen aan toegevoegd kunnen worden. Bovendien gaan de werknemers er mee akkoord om zonder toeslag op zaterdagochtend of zondagavond te werken. De loonsverhoging blijft daarbij beperkt tot 3,5 procent over een periode van vier jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding