"Het is onze verantwoordelijkheid als belegger om het belang van het fonds in Volkswagen te beschermen," aldus hoofd investeringen Petter Johnsen in de Financial Times.

Norges Bank Investment Management, met een portefeuille van 850 miljard dollar het grootste staatsfonds ter wereld, heeft een belang van 1,64 procent in Volkswagen. Het fonds is daarmee de grootste aandeelhouder die geen zetel heeft in de raad van commissarissen. De waarde van die aandelen VW zijn door dieselgate sterk gekelderd tot rond de 750 miljoen dollar eind vorig jaar. Het fonds heeft daarmee op papier honderden miljoenen verloren.

Johnsen vreest ook dat er weinig terecht komt van de noodzakelijke veranderingen in de bestuursvorm bij Volkswagen. "Op dit moment zien we weinig bewijs van een hervorming van de governance bij Volkswagen." Daarbij draait het ook om het probleem dat ‘kleinere’ aandeelhouders zoals Norges Bank Investment Management in feite weinig tot niets in te brengen hebben tegen de Porsche familie als grootste aandeelhouder, zeker als die samenwerkt met de deelstaat Nedersaksen die 20 procent in handen heeft. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding