Dat zegt de Society of Motor Manufacturers and Traders SMMT aan de vooravond van het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië dat donderdag wordt gehouden. De SMMT stelt al tijden dat ‘Remain’ ofwel in de EU blijven, goed is voor de sector maar wil dat vlak voor de beslissende stemming nog eens onderstrepen. "We willen er zeker van zijn dat onze positie volstrekt duidelijk is gezien de recente foute verklaringen in het Europese debat," zegt de organisatie.

De autosector draagt jaarlijks omgerekend 20 miljard euro bij aan de Britse economie en biedt direct of indirect werk aan 800.000 mensen. De sector is sterker, productiever en meer concurrerend uit de recessie gekomen en is nu een leidende speler op het wereldtoneel. Zowel de autoproductie als de export van auto’s liggen op een nog niet eerder gehaald niveau. 80 procent van de in Britse fabrieken gebouwde auto’s gaat naar andere landen waarvan meer dan de helft naar de rest van de EU.

"Onbeperkte toegang tot de grootste eenheidsmarkt in de wereld, de onderhandelingskracht van de EU om internationale handelsdeals te sluiten, de mogelijkheid om technische regels vorm te geven en het vrije verkeer van arbeidskrachten bieden alle belangrijke voordelen voor Britse bedrijven. Dat is de reden waarom SMMT-leden, groot en klein, er in overweldigende mate voor zijn om in de EU te blijven."