Het is de eerste keer dat een onderzoek wordt ingesteld tegen VW-bazen persoonlijk. Tot nu toe is dat incidenteel gebeurd in een enkel land, zoals Zuid-Korea, maar de bestuurders in Duitsland zelf bleven tot nu toe juridisch gesproken buiten schot. Het onderzoek draait om de vraag of die bestuurders op de hoogte waren van de financiële gevolgen voordat het dieselschandaal op 18 september in de VS bekend werd gemaakt.

Justitie heeft bevestigd dat het om Winterkorn gaat maar wil de naam van de tweede betrokkene niet onthullen. Bronnen bij VW hebben echter verklaard dat dat Diess is. Het bericht komt aan de vooravond van de algemene aandeelhoudersvergadering van de VW groep die woensdag wordt gehouden. Volgens een woordvoerder van VW biedt de verklaring geen nieuwe informatie. "Onze eigen onderzoekers hebben vastgesteld dat de leden van het managementteam aan hun plichten hebben voldaan."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding