"We moeten eerst zien wat er uit die onderhandelingen komt voordat we gaan beslissen over investeren in een Britse fabriek," aldus topman Carlos Ghosn. Hij deed zijn uitspraken in zijn thuisland Brazilië waar Renault/Nissan sponsor is van de Olympische Spelen.

Nissan heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in de fabriek in Sunderland waar momenteel 6.700 mensen werken. "Sunderland, wel Sunderland is een Europese fabriek die toevallig in Groot-Brittannië staat," aldus Ghosn, die er op wees dat het grootste deel van de in die fabriek geproduceerde auto’s naar andere EU-landen gaat. "Het zal dus duidelijk zijn dat de toekomstige handelsrelatie voor ons van het grootste belang is."

Ghosn kwam met zijn waarschuwing vlak nadat was gebleken dat de groei van de Britse autoverkopen er helemaal uit is. In juli werden vrijwel evenveel auto’s verkocht als een jaar eerder, de eerste maand zonder groei in jaren. "Ik ben redelijk optimistisch dat het gezonde verstand zal zegevieren en dat Groot-Brittannië een sleutel-partner van de EU blijft. We kunnen nog niets zeggen over de gevolgen van het referendum totdat er meer duidelijkheid is over de status van Groot-Brittannië."