Volgens het ministerie van transport wijkt het werkelijk verbruik bij die grotere modellen – die ook in Europa en elders worden verkocht – tot negen procent af van wat in de papieren is vermeld. De autoriteiten hebben de verkoop van de betrokken modellen inmiddels geschorst. Mitsubishi zegt inmiddels de juiste cijfers verstrekt te hebben zodat de verkoop wat haar betreft weer door kan gaan. Ook heeft de autofabrikant laten weten dat het alleen gaat om auto’s die in Japan worden verkocht en dat er bij auto’s die naar andere landen zijn gegaan niet is gesjoemeld.

Het schandaal begint Mitsubishi steeds meer op te breken. In Japan verkoopt het merk nu tot 35 procent minder auto’s dan een jaar geleden. Bovendien wordt ook Nissan flink geraakt, want dat verkoopt minibusjes die door Mitsubishi worden gemaakt. Nissan heeft een tijd geleden bekend gemaakt een flink belang in de landgenoot te nemen om Mitsubishi zo de helpende hand te bieden. Of dat daadwerkelijk door gaat, hangt af van de vraag of bij verder boekenonderzoek niet meer lijken uit de kast komen, heeft Nissan destijds al verklaard. Of het nieuwe schandaal daartoe wordt gerekend, hebben partijen nog niet laten weten.