Schaeffler verwikkelt in smeergeld-affaire

De Duitse toeleverancier aan de auto-industrie Schaeffler heeft acht voormalige hoge managers voor de rechter gesleept om boetes die de onderneming heeft gekregen wegens smeergeld in Turkije op hen te verhalen. Ook wil Schaeffler alle andere financiële schade door de affaire van de managers terug zien te krijgen.

Schaeffler is er door de Duitse justitie van beschuldigd tussen 2004 en 2011 in totaal 711.000 euro smeergeld betaald te hebben aan Turkse bedrijven om zo voor 25,5 miljoen opdrachten binnen te kunnen halen en ook de concurrentie buiten boord te houden. Het concern kan daarvoor in totaal 10,9 miljoen euro boete krijgen waarvan het in eerste instantie al 1,75 miljoen heeft betaald. Schaeffler heeft nu zelf actie ondernomen door de acht hooggeplaatsten die volgens haar verantwoordelijk waren voor de affaire voor de rechter te halen. Zes van de gedaagden zouden zelf bij het uitbetalen van de smeergelden betrokken zijn geweest, twee andere – waaronder de vroegere voorzitter van de OR – waren daarvan volgens de aanklacht op de hoogte.

Het bedrijf wil proberen alle huidige en toekomstige boetes en andere schade op hen te verhalen. Daarbij kan het uiteindelijk gaan om een bedrag van 51,7 miljoen euro, heeft Schaeffler in de stukken aan de rechtbank in Schweinfurt laten weten. De rechter zou deze week uitspraak doen maar heeft dat uitgesteld tot volgende week dinsdag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Schaeffler verwikkelt in smeergeld-affaire - Automobielmanagement.nl

Schaeffler verwikkelt in smeergeld-affaire

De Duitse toeleverancier aan de auto-industrie Schaeffler heeft acht voormalige hoge managers voor de rechter gesleept om boetes die de onderneming heeft gekregen wegens smeergeld in Turkije op hen te verhalen. Ook wil Schaeffler alle andere financiële schade door de affaire van de managers terug zien te krijgen.

Schaeffler is er door de Duitse justitie van beschuldigd tussen 2004 en 2011 in totaal 711.000 euro smeergeld betaald te hebben aan Turkse bedrijven om zo voor 25,5 miljoen opdrachten binnen te kunnen halen en ook de concurrentie buiten boord te houden. Het concern kan daarvoor in totaal 10,9 miljoen euro boete krijgen waarvan het in eerste instantie al 1,75 miljoen heeft betaald. Schaeffler heeft nu zelf actie ondernomen door de acht hooggeplaatsten die volgens haar verantwoordelijk waren voor de affaire voor de rechter te halen. Zes van de gedaagden zouden zelf bij het uitbetalen van de smeergelden betrokken zijn geweest, twee andere – waaronder de vroegere voorzitter van de OR – waren daarvan volgens de aanklacht op de hoogte.

Het bedrijf wil proberen alle huidige en toekomstige boetes en andere schade op hen te verhalen. Daarbij kan het uiteindelijk gaan om een bedrag van 51,7 miljoen euro, heeft Schaeffler in de stukken aan de rechtbank in Schweinfurt laten weten. De rechter zou deze week uitspraak doen maar heeft dat uitgesteld tot volgende week dinsdag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding