"Het zou grote negatieve gevolgen hebben als er handelstarieven met de EU zouden komen. Maar zouden we dan alles opgeven? Nee, we blijven strijdbaar en vertrouwen de mensen in onze Britse fabrieken volkomen. We hebben er ook alle vertrouwen in dat we een eerlijke behandeling krijgen van de Britse regering", zo meldt Didier Leroy, executive vice-president en de hoogste bestuurder voor Europa bij Toyota, tijdens een gesprek met journalisten in Tokio.

Toyota heeft twee fabrieken in Groot-Brittannië, één in Derbyshire en één in Noord-Wales waar samen 3.400 mensen werken. Leroy werd naar zijn mening gevraagd nadat collega Carlos Ghosn nogal wat onzekerheid had gecreëerd rond de Nissan-fabriek in het Noord-Engelse Sunderland.

Net als dat Ghosn een onderhoud heeft gehad met premier Theresa May, heeft Toyota inmiddels al gesproken met de Britse minister voor business Greg Clark. "Hij heeft ons verzekerd dat de regering er alles aan zal doen om een goed zakenklimaat te houden. Maar ze kunnen natuurlijk geen toezeggingen doen over iets dat er nog niet is".