De particuliere koper laat de showrooms steeds meer links liggen hoewel de daling ook deels te wijten is aan het feit dat oktober minder werkdagen telde dan dezelfde maand in 2015.

De schatting lijkt aardig overeen te komen met de door de autofabrikanten zelf inmiddels gepubliceerde cijfers. Bij General Motors bleef de schade beperkt tot 1,7 procent maar Fiat Chrysler Automobiles rapporteerde een daling met liefst 10 procent. Toyota kwam overall bijna 9 procent lager uit maar zag de verkopen van personenauto’s met zelfs 17 procent teruglopen. Ook bij Nissan zakten de afzet van personenauto’s met dubbele cijfers in, hoewel die daling met 13 procent deels werd gecompenseerd door hogere verkopen van ’trucks’. Ford komt later van de week met de cijfers.

De Amerikaanse automarkt zou daarmee op jaarbasis uitkomen op tussen de 17,7 en 17,9 miljoen auto’s. Dat blijft nog steeds een hoog aantal maar is wel aanzienlijk minder dan het ‘rollende jaarcijfer’ van 18,1 miljoen van een jaar geleden.