Daarbij gaat het niet alleen om diesels maar nu ook om benzinemotoren. Audi zou vlak voor dieselgate openbaar werd gemaakt de software buiten werking hebben gesteld.

Audi heeft volgens de beschuldigen de automatische versnelling in een reeks duurdere modellen en SUV’s zo hebben ingesteld dat die bij officiële metingen van de uitstoot aan CO2 met heel weinig toeren draait. Zodra de auto onder normale omstandigheden wordt gebruikt levert hij weer de volle prestaties. Eerder werd gemeld dat dat sjoemelen is gebeurd doordat de auto’s ‘herkennen’ dat ze op een testbank staan doordat het stuur dan niet beweegt. Het nieuwe sjoemelschandaal werd vorige week onthuld door de Wall Street Journal maar was tot nu toe nog niet door VW of Audi bevestigd. VW blijkt al maanden met de Amerikaanse autoriteiten te overleggen over de nieuwe zaak en heeft nu ook de Duitse toezichthouder KBA op de hoogte gesteld.