De hoge productie is in de eerste plaats te danken aan de flink aantrekkende Europese automarkt, stelt het bureau in een rapportage voor de Franse zakenkrant Les Echos. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn in Europa ruim zeven procent meer auto’s verkocht na een toename van ruim negen procent in 2015. De Europese markt ligt echter nog altijd wel 14 procent onder het niveau van 2007. De autofabrieken produceren daarnaast ook steeds meer voertuigen voor de export naar buiten de EU. Dit jaar gaat 18 procent van alle in Europa gebouwde auto’s naar elders terwijl dat tien jaar geleden nog maar 13 procent was, berekent IHS.

De sterke groei van de autoproductie komt vooral voor rekening van Oost-Europa. In landen als Duitsland, Groot-Brittannië en ook Spanje worden vrijwel even veel auto’s gebouwd als voor de crisis. Frankrijk, België en Italië hebben echter flink terrein moeten inleveren, vooral door het sluiten van fabrieken. Aan de andere kant hebben Tsjechië en Slowakije een enorme opmars doorgemaakt. In het eerste land worden dit jaar al 1,2 miljoen auto’s gebouwd of geassembleerd terwijl Slowakije de miljoen begint te naderen.