Noord-Nederland aast ook op Tesla-fabriek

Steeds meer Nederlandse regio’s willen een nieuwe fabriek van autofabrikant Tesla in huis halen. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg heeft deze week in een nieuwjaarstoespraak gezegd dat hij samen met drie Drentse gemeenten Tesla wil verleiden een megafabriek in Noord-Nederland te laten bouwen.

Noord-Nederland aast ook op Tesla-fabriek

‘Zou het in het kader van duurzaamheid en economie niet een geweldige ambitie zijn om de Tesla-fabriek te laten landen in het gebied van Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Hardenberg?’, aldus Snijders in zijn nieuwjaarsrede. Volgens Snijders zouden ook naburige Duitse gemeenten zich bij het initiatief kunnen aansluiten. In Tilburg, dat ook interesse heeft in een batterijfabriek van Tesla, produceert het Amerikaanse bedrijf al elektrische auto’s.

Investeringsfonds 12 miljoen
Elon Musk, topman van Tesla, wil een of meerdere zeer grote batterijfabrieken bouwen in Europa en daarmee de productie van elektrische auto’s versnellen. Tegenover de regionale krant De Stentor verklaart burgemeester Snijders van Hardenberg in een toelichting dat hij het initiatief al besproken heeft met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamp liet eerder in antwoord op Kamervragen weten dat het kabinet zal proberen de productiefabriek van de producent van elektrische auto’s naar Nederland te halen. Om de interesse van Tesla op te wekken willen de vier gemeenten een investeringsfonds opzetten van circa 12 miljoen euro, waarbij een derde deel voor rekening van de gemeenten zou moeten komen, aldus Snijders. Met de eventuele komst van de Tesla-fabriek zouden honderden werklozen in de regio aan een baan kunnen worden geholpen.

Brabant en Limburg
Maar Snijders krijgt volop concurrentie, zowel in Nederland als daarbuiten. Zo heeft de provincie Groningen eind vorig jaar ook al aangekondigd zo’n megafabriek naar Noord-Nederland te willen lokken. Innovatiegedeputeerde Patrick Brouns (CDA) wil begin volgend jaar zelfs een bidbook presenteren om te laten zien wat Groningen de Amerikaanse autoproducent te bieden heeft. Ook Brabant en Limburg hebben interesse. En beide provincies hebben troeven in handen. Tesla beschikt namelijk al over productiefaciliteiten in Tilburg, gelegen in een regio waar veel toeleveranciers aan de auto-industrie zijn gevestigd. Nederland en Tesla hebben ook een partnerschap gesloten voor de ontwikkeling van innovatieve producten. En in Limburg heeft autofabriek VDL Nedcar al laten weten te willen samenwerken met Tesla.

Noord-Nederland aast ook op Tesla-fabriek - Automobielmanagement.nl

Noord-Nederland aast ook op Tesla-fabriek

Steeds meer Nederlandse regio’s willen een nieuwe fabriek van autofabrikant Tesla in huis halen. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg heeft deze week in een nieuwjaarstoespraak gezegd dat hij samen met drie Drentse gemeenten Tesla wil verleiden een megafabriek in Noord-Nederland te laten bouwen.

Noord-Nederland aast ook op Tesla-fabriek

‘Zou het in het kader van duurzaamheid en economie niet een geweldige ambitie zijn om de Tesla-fabriek te laten landen in het gebied van Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Hardenberg?’, aldus Snijders in zijn nieuwjaarsrede. Volgens Snijders zouden ook naburige Duitse gemeenten zich bij het initiatief kunnen aansluiten. In Tilburg, dat ook interesse heeft in een batterijfabriek van Tesla, produceert het Amerikaanse bedrijf al elektrische auto’s.

Investeringsfonds 12 miljoen
Elon Musk, topman van Tesla, wil een of meerdere zeer grote batterijfabrieken bouwen in Europa en daarmee de productie van elektrische auto’s versnellen. Tegenover de regionale krant De Stentor verklaart burgemeester Snijders van Hardenberg in een toelichting dat hij het initiatief al besproken heeft met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamp liet eerder in antwoord op Kamervragen weten dat het kabinet zal proberen de productiefabriek van de producent van elektrische auto’s naar Nederland te halen. Om de interesse van Tesla op te wekken willen de vier gemeenten een investeringsfonds opzetten van circa 12 miljoen euro, waarbij een derde deel voor rekening van de gemeenten zou moeten komen, aldus Snijders. Met de eventuele komst van de Tesla-fabriek zouden honderden werklozen in de regio aan een baan kunnen worden geholpen.

Brabant en Limburg
Maar Snijders krijgt volop concurrentie, zowel in Nederland als daarbuiten. Zo heeft de provincie Groningen eind vorig jaar ook al aangekondigd zo’n megafabriek naar Noord-Nederland te willen lokken. Innovatiegedeputeerde Patrick Brouns (CDA) wil begin volgend jaar zelfs een bidbook presenteren om te laten zien wat Groningen de Amerikaanse autoproducent te bieden heeft. Ook Brabant en Limburg hebben interesse. En beide provincies hebben troeven in handen. Tesla beschikt namelijk al over productiefaciliteiten in Tilburg, gelegen in een regio waar veel toeleveranciers aan de auto-industrie zijn gevestigd. Nederland en Tesla hebben ook een partnerschap gesloten voor de ontwikkeling van innovatieve producten. En in Limburg heeft autofabriek VDL Nedcar al laten weten te willen samenwerken met Tesla.