Justitie stelt dat hij eerder op de hoogte was van het gesjoemel dan hij tot nu toe in het openbaar heeft verklaard. In totaal kijkt justitie nu naar de rol van 37 huidige of voormalige hoog geplaatste medewerkers van Volkswagen. In dat kader zijn de afgelopen week 28 woningen en kantoren onderzocht waarbij een groot aantal documenten is meegenomen.

Winterkorn stelt tot nu toe steeds dat hij pas eind augustus 2015 wist van het gesjoemel. Een paar dagen later werd dat officieel gemeld aan de Amerikaanse autoriteiten en kwam dieselgate ook in de openbaarheid. Winterkorn, die kort na die eerste berichten aftrad, heeft die lezing vorige week nog eens herhaald voor een onderzoekscommissie van het Duitse parlement. Als hij en andere hoge managers er eerder van wisten, dan hebben ze niet alleen justitie maar ook de aandeelhouders misleid, wat een juridische basis kan vormen voor het toewijzen van de enorme schadeclaims die van die kant zijn ingediend.

Justitie denkt vermoedelijk wel te kunnen bewijzen dat Winterkorn eerder op de hoogte was. "Het onderzoek heeft voldoende indicaties opgeleverd, vooral uit het verhoor van getuigen en verdachten en uit de analyse van de in beslag genomen gegevens, dat de beschuldigde (Winterkorn) eerder dan hij publiekelijk heeft verklaard geweten kan hebben van de manipulerende software en de effecten daarvan," aldus een verklaring van de officier in Braunschweig. Als de beschuldigingen inderdaad waar zijn, dan kan Winterkorn ook worden vervolgd wegens fraude.