Neußer behoort tot een groep van zeven managers die al snel na het bekend worden van het dieselschandaal in september 2015 op non-actief zijn gesteld. Hij was van juli 2013 tot zijn gedwongen vertrek verantwoordelijk voor de ontwikkelingsafdeling van VW-personenauto’s en gaf daarvoor leiding aan de motorendivisie. Hem wordt verweten dat hij al sinds 2012 zijn ‘ondergeschikten’ er toe heeft aangezet het gebruik van sjoemelsoftware geheim te houden. Zelf zou hij zijn bazen pas in 2015 van het frauderen op de hoogte hebben gesteld.

Neußer is daarvoor tot nu toe echter nog niet veroordeeld en hij vindt daarom dat hij gewoon recht heeft op de bonus over het afgelopen jaar. De zaak is inmiddels aanhangig gemaakt bij de arbeidsrechter in Braunschweig. Bij de behandeling daar zouden mogelijke nieuwe details over dieselgate en de aanloop daartoe naar buiten kunnen komen.

Onderzoek justitie bij topman Müller

De Duitse justitie heeft bij het onderzoek naar het gesjoemel met software voor dieselauto’s ook het kantoor van concerntopman Matthias Müller onderzocht. Dat meldde het Duitse blad Bild am Sonntag eerder deze week. Daarnaast heeft de Duitse justitie tevens Audi-baas Rupert Stadler in het vizier. De autoriteiten hebben de berichten nog niet bevestigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding