Stakingen dreigen bij Britse fabrieken BMW

De Britse vakbonden hebben stakingen aangekondigd bij de vier fabrieken van de BMW-groep in hun land. Ze willen deze en volgende maand acht keer het werk 24 uur stilleggen om te protesteren tegen het snijden in de pensioenregeling. BMW denkt dat de stakingen niet tot ernstige problemen voor de productie zullen leiden.

bmw oxford

De werkonderbrekingen zijn aangekondigd voor de Mini-fabriek in Oxford, die van Rolls-Royce in Sussex en twee fabrieken voor motoren en onderdelen in Swindon en Birmingham. De bonden zijn kwaad dat BMW het pensioen voortaan niet meer wil baseren op het laatste loon maar op het gemiddelde loon tijdens de hele loopbaan van een werknemer. De stakingen kunnen nog voorkomen worden als de autofabrikant en de bonden alsnog tot een vergelijk komen, iets wat in Groot-Brittannië vaak voorkomt.

De aankondiging komt op een gevoelig moment want BMW is net aan het beslissen waar het de elektrische versie van de Mini zal gaan bouwen. In de Britse media wordt al gesuggereerd dat de VDL-fabriek in Born, waar ook Mini’s worden gemaakt, mogelijk kan profiteren van arbeidsonrust in Groot-Brittannië. Daarnaast is er ook nog de dreigende onzekerheid rond Brexit die de autofabrikanten er toch al toe aanzet om terughoudend te zijn met nieuwe investeringen.

Stakingen dreigen bij Britse fabrieken BMW - Automobielmanagement.nl

Stakingen dreigen bij Britse fabrieken BMW

De Britse vakbonden hebben stakingen aangekondigd bij de vier fabrieken van de BMW-groep in hun land. Ze willen deze en volgende maand acht keer het werk 24 uur stilleggen om te protesteren tegen het snijden in de pensioenregeling. BMW denkt dat de stakingen niet tot ernstige problemen voor de productie zullen leiden.

bmw oxford

De werkonderbrekingen zijn aangekondigd voor de Mini-fabriek in Oxford, die van Rolls-Royce in Sussex en twee fabrieken voor motoren en onderdelen in Swindon en Birmingham. De bonden zijn kwaad dat BMW het pensioen voortaan niet meer wil baseren op het laatste loon maar op het gemiddelde loon tijdens de hele loopbaan van een werknemer. De stakingen kunnen nog voorkomen worden als de autofabrikant en de bonden alsnog tot een vergelijk komen, iets wat in Groot-Brittannië vaak voorkomt.

De aankondiging komt op een gevoelig moment want BMW is net aan het beslissen waar het de elektrische versie van de Mini zal gaan bouwen. In de Britse media wordt al gesuggereerd dat de VDL-fabriek in Born, waar ook Mini’s worden gemaakt, mogelijk kan profiteren van arbeidsonrust in Groot-Brittannië. Daarnaast is er ook nog de dreigende onzekerheid rond Brexit die de autofabrikanten er toch al toe aanzet om terughoudend te zijn met nieuwe investeringen.