Uber heeft tot nu toe nooit financiële gegevens willen prijsgeven maar deed dat vrijdag opeens wel. De mega-verliezen zijn vooral veroorzaakt door de snelle expansie naar vele landen in de wereld, hogere vergoedingen voor de chauffeurs en ook juridische kosten voor de vele procedures die Uber in veel landen moet voeren om aan de slag te kunnen of te blijven of om beschuldigingen over het stelen van software zoals van Google te bestrijden.

Wel is het zo dat de verliezen tegen het eind van 2016 wat begonnen af te nemen, blijkt uit de cijfers. In het vierde kwartaal lag de omzet op 2,9 miljard dollar, vier keer zo hoog als aan het begin van vorig jaar wat nog eens de snelle groei van de onderneming onderstreept. Daarbij moet wel bedacht worden dat Uber de hele ritprijs als omzet boekt terwijl het in feite maar rond de 25 procent als commissie ontvangt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding