Dat hebben ambtenaren van het ministerie voor economische zaken laten weten. Met de maatregel wil de regering in Beijing de concurrentie op de automarkt versterken om die weer wat meer vaart te geven. In de praktijk gaat de regering de beperkende bepalingen die autofabrikanten hun dealers tot nu toe mogen opleggen verbieden. Die automerken mogen dealers dan niet meer verbieden andere merken te voeren of onderdelen daarvan te verkopen. Fabrikanten mogen de aan hen gelieerde dealerbedrijven ook geen minima voor de voorraden of andere verplichtingen meer opleggen. "De nieuwe regels breken het eenzijdige karakter van de merkverplichting bij de autoverkopen, waarbij ook andere verkoopmethoden tegelijkertijd mogelijk zijn zodat we de monopolies van de fabrikanten zelf breken," zegt een woordvoerder van het ministerie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding