BMW heeft een aanbod op tafel gelegd om het hoog opgelopen conflict over de pensioenen op te lossen en daar willen de bonden nu eerst met hun leden over gaan praten.

BMW wilde oorspronkelijk het pensioenstelsel drastisch wijzigen wat de arbeiders volgens de bonden veel geld zou kosten. Daarom werden in maart acht stakingen aangekondigd bij de Mini-fabriek in Oxford, die van Rolls-Royce in Sussex, een motorenfabriek in Swindon en één voor andere onderdelen in Birmingham. Halverwege die acties, die de productie ernstig hebben belemmerd, heeft de directie nu eieren voor haar geld gekozen. "De geplande acties worden geschorst zodat onze leden het aanbod kunnen beoordelen," aldus een woordvoerder van de bonden.

Dat de Britse bonden voor daadwerkelijke actie hebben gekozen is opmerkelijk omdat BMW juist de komende tijd moet beslissen over de toekomst van haar fabrieken in Groot-Brittannië na Brexit. Het Duitse moederbedrijf zou met name kunnen besluiten om de Mini elders te bouwen als de export naar de rest van Europa door Brexit in combinatie met arbeidsonrust ernstig bemoeilijkt zou worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding