Dat beeld schetst de Britse krant The Guardian na gesprekken met meer dan 15 huidige en voormalige werknemers van de fabriek. "De arbeiders staan onder enorme druk om de hoge productiedoelen maar te kunnen halen. Mensen zijn soms zo moe dat ze tegen de grond slaan, met alle risico’s op verwondingen van dien. De bazen zeggen dan dat je er gewoon maar omheen moet lopen," aldus de krant die veel aan onderzoeksjournalistiek doet. De algemene stemming onder de werknemers wordt omschreven als: "Bij Tesla gaat alles om de toekomst maar onze toekomst telt niet mee."

Welzijn medewerkers bovenaan

CEO Elon Musk wijst de beschuldigingen van de hand. "Mensen moeten hard werken ,vaak lange uren, maar de zorg voor het welzijn en de gezondheid van de medewerkers staat voor ons bovenaan. Wij zijn een verliesgevend bedrijf. Dit is dus niet een situatie waar je, zeg maar, te maken hebt met gierige kapitalisten die bezuinigen op veiligheid om maar meer dividend te vangen. Het gaat er vooral om te overleven zodat iedereen z’n baan kan behouden."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding