Toyota kocht in 2010 voor 50 miljoen dollar een kleine drie procent in Tesla in het kader van de verkoop van haar assemblagefabriek in Fremont, Californië, waar nu de Tesla’s worden gebouwd. Toentertijd stelde Toyota ook dat het veel hoopte te leren van de frisse benadering van Tesla maar daar is vooral door de grote cultuurverschillen weinig van terecht gekomen. De Japanners hebben die aandelen de laatste jaren stapsgewijs afgestoten en nu de laatste ook van de hand gedaan. Hoeveel winst ze daarop hebben gedraaid, is niet bekend gemaakt.

Zware concurrent 

Volgens Toyota is het besluit genomen ‘in het kader van de periodieke beoordeling van de investeringsportefeuille’. De belangrijkste reden lijkt echter te zijn dat Tesla van een mogelijke interessante partner tot een zware concurrent is geworden. Toyota staat op het punt haar eigen elektrische auto’s op de markt te brengen en werkt ook hard aan andere nieuwe technologieën, met name waterstofcel-auto’s. Bovendien was Toyota er niet erg gelukkig mee dat Tesla juist in ‘haar’ stad Nagoya een eigen showroom opende.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding