"Er zijn voldoende aantrekkelijke modellen tegen aantrekkelijke prijzen die in ons eigen land gebouwd worden," zegt John Redwood, lid van het House of Commons ofwel de Tweede Kamer en vroeger ook minister. Hij krijgt voor die oproep ook weerklank, want uit een opinie-onderzoek blijkt dat liefst een kwart van de Britten inderdaad van plan is na de scheiding van de EU meer Brits te kopen, of het nu om auto’s of voeding gaat. "Op die manier denken ze de nationale economie te steunen en dat is een boodschap die bij veel consumenten over komt," zegt onderzoeksbureau YouGov.

De meeste autofabrikanten maken zich voorlopig nog geen zorgen. BMW zag de verkopen van haar eigen merk en de Mini in Groot-Brittannië de laatste maanden juist flink toenemen, hoewel er in april en mei door een verhoging van de wegenbelasting wel de klad in is gekomen. "We gaan op dit moment gewoon door met de activiteiten in al onze Britse fabrieken. Het is nog te vroeg om in te schatten wat de gevolgen zullen zijn van Brexit," zegt een woordvoerder in München. Ook het Verband der Automobilindustrie ziet nog geen donkere wolken: "Dat Britten straks alleen maar Britse auto’s kopen is niet iets dat past in onze toekomstmodellen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding