Audi Brussel gaat tweede elektrisch model bouwen

De Audi-fabrieken bij Brussel gaan ook een tweede elektrisch model bouwen. Bij Audi Brussel moet vanaf volgend jaar de e-tron Sportback SUV van de band rollen en daar komt in 2019 nog een tweede model bij. Daarmee is het voortbestaan en daarmee de werkgelegenheid van de Belgische vestiging verder gegarandeerd.

"Met de beslissing voor een Audi e-tron Sportback tonen we dat Audi het thema elektromobiliteit ernstig neemt. De Brusselse vestiging kan met een tweede volledig elektrisch op batterij gestuurde sportcoupé optimaal benut worden", zegt prof. dr. Hubert Waltl, directeur productie en logistiek bij Audi. De Duitse fabrikant heeft het besluit genomen nadat er met succes afspraken gemaakt konden worden met de bonden over de flexibiliteit tot 2020.

In de Brusselse Audi-fabriek werken ongeveer 3.000 mensen die er momenteel de A1 bouwen. Directie en sociale partners hebben ook afspraken gemaakt om in 2017 en 2018 extra Audi A1’s te bouwen. "Audi Brussels kon aan de vraag tegemoet komen dankzij de overeengekomen flexibiliteitsmaatregelen", zegt Patrick Danau, algemeen directeur techniek en logistiek van Audi Brussels.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Audi Brussel gaat tweede elektrisch model bouwen - Automobielmanagement.nl

Audi Brussel gaat tweede elektrisch model bouwen

De Audi-fabrieken bij Brussel gaan ook een tweede elektrisch model bouwen. Bij Audi Brussel moet vanaf volgend jaar de e-tron Sportback SUV van de band rollen en daar komt in 2019 nog een tweede model bij. Daarmee is het voortbestaan en daarmee de werkgelegenheid van de Belgische vestiging verder gegarandeerd.

"Met de beslissing voor een Audi e-tron Sportback tonen we dat Audi het thema elektromobiliteit ernstig neemt. De Brusselse vestiging kan met een tweede volledig elektrisch op batterij gestuurde sportcoupé optimaal benut worden", zegt prof. dr. Hubert Waltl, directeur productie en logistiek bij Audi. De Duitse fabrikant heeft het besluit genomen nadat er met succes afspraken gemaakt konden worden met de bonden over de flexibiliteit tot 2020.

In de Brusselse Audi-fabriek werken ongeveer 3.000 mensen die er momenteel de A1 bouwen. Directie en sociale partners hebben ook afspraken gemaakt om in 2017 en 2018 extra Audi A1’s te bouwen. "Audi Brussels kon aan de vraag tegemoet komen dankzij de overeengekomen flexibiliteitsmaatregelen", zegt Patrick Danau, algemeen directeur techniek en logistiek van Audi Brussels.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding