Niet alleen de productie voor de binnenlandse markt zakt in, ook het aantal voor het buitenland gebouwde auto’s is fors lager uitgekomen dan een jaar eerder. In totaal werden er in juni 107.270 auto’s gebouwd voor de export, dat is ruim 13 procent minder dan een jaar eerder. De buitenlandse vraag is daarmee nu wel goed voor 79 procent van de totale productie, het hoogste percentage in vijf jaar tijd.

De Society of Motor Manufacturers and Traders troost zich nog iets met het feit dat die daling van de exportproductie over het eerste halfjaar tot net geen één procent beperkt is gebleven. De SMMT onderstreept echter wel dat de onzekerheid over de gevolgen van Brexit nu snel weggenomen moet worden om te garanderen dat de Britse autoproductie stand kan houden. "Als we geen deal over de handel of in ieder geval over een overgangsperiode krijgen, dan zal de autoproductie in 2019 fors inzakken," voorspelt de SMMT.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding