"De toekomst van het VW-concern stond op het spel. Onder die omstandigheden was het juist dat ik de door mijzelf geschreven concepttekst voor een regeringsverklaring eerst naar VW stuurde met het verzoek om de juridische aspecten en de juistheid van de genoemde feiten te controleren," heeft Weil verklaard in een interview.

"We hebben erg kritisch gekeken welke correcties van VW juridische gegrond waren en waar kritiek werd afgezwakt. Juridische ophelderingen hebben we meegenomen, de kritiek is blijven staan. Ik zou in een vergelijkbare situatie weer net zo handelen," voegde Weil er aan toe. Nedersaksen heeft als deelstaat waar VW is gevestigd 20 procent van de aandelen van de autogroep in handen.

De berichten versterken de kritiek in Duitsland dat de politiek té nauwe banden heeft met de auto-industrie waardoor de fabrikanten de kans kregen om min of meer hun gang te gaan. Eerder al werd bekend dat bondskanselier Angela Merkel nauw bevriend is met de voorzitter van het Verband der Automobilindustrie VDA Matthias Wissmann met wie ze in de jaren negentig samen in de regering zat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding