‘Steun van Hitler redde Porsche’

Adolf Hitler heeft Ferdinand Porsche vanaf 1933 grote subsidies toegestopt waarmee de toenmalige Rijkskanselier het wankelende autobedrijf van de ondergang redde.

Hitler wilde het geld oorspronkelijk aan Daimler geven maar Porsche overtuigde hem er van het te gebruiken voor een sportwagenproject waar het in 1931 opgerichte Porsche in meedraaide. Bovendien heeft Porsche voor de Nazi’s niet alleen de Volkswagen ontwikkeld maar ook talrijke militaire voertuigen gebouwd.

Dat staat in een nieuw boek ‘Porsche,Vom Konstruktionsbüro zur Weltmarke’, het eerste wetenschappelijke omvangrijke werk over het begin van de Firma Porsche in de Nazi-tijd. Het boek is gebaseerd op uitgebreide archiefstudies in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De auteurs geven een diepgravend inzicht in de sterke verstrengelingen tussen de Porsches en het Nazi-regime, oordeelt vakblad Automobilwoche. "Was Porsche een Nazi? Ja en nee. Hij was aan de ene kant vanaf 1937 lid van de NSDAP, ontvang graag huldigingen van het regime en Hitler verhief hem zelfs in de Genie-adelstand. Maar aan de andere kant nam Porsche niet de mensverachtende ideologie van de Nazi’s over en werden de in zijn bedrijf tewerkgestelde dwangarbeiders minder slecht behandeld dan elders. Hij bleef een onpolitieke technocraat en een opportunist van het reinste water."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Steun van Hitler redde Porsche’ - Automobielmanagement.nl

‘Steun van Hitler redde Porsche’

Adolf Hitler heeft Ferdinand Porsche vanaf 1933 grote subsidies toegestopt waarmee de toenmalige Rijkskanselier het wankelende autobedrijf van de ondergang redde.

Hitler wilde het geld oorspronkelijk aan Daimler geven maar Porsche overtuigde hem er van het te gebruiken voor een sportwagenproject waar het in 1931 opgerichte Porsche in meedraaide. Bovendien heeft Porsche voor de Nazi’s niet alleen de Volkswagen ontwikkeld maar ook talrijke militaire voertuigen gebouwd.

Dat staat in een nieuw boek ‘Porsche,Vom Konstruktionsbüro zur Weltmarke’, het eerste wetenschappelijke omvangrijke werk over het begin van de Firma Porsche in de Nazi-tijd. Het boek is gebaseerd op uitgebreide archiefstudies in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De auteurs geven een diepgravend inzicht in de sterke verstrengelingen tussen de Porsches en het Nazi-regime, oordeelt vakblad Automobilwoche. "Was Porsche een Nazi? Ja en nee. Hij was aan de ene kant vanaf 1937 lid van de NSDAP, ontvang graag huldigingen van het regime en Hitler verhief hem zelfs in de Genie-adelstand. Maar aan de andere kant nam Porsche niet de mensverachtende ideologie van de Nazi’s over en werden de in zijn bedrijf tewerkgestelde dwangarbeiders minder slecht behandeld dan elders. Hij bleef een onpolitieke technocraat en een opportunist van het reinste water."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding