Geely koopt flink deel van ‘het andere Volvo’

Het Chinese Geely is al eigenaar van Volvo, de Zweedse fabrikant van personenauto’s, maar heeft nu ook een belang van 8,2 procent verworven in de gelijknamige vrachtautobouwer AB Volvo. Geschat wordt dat Geely daar ruim 3 miljard dollar voor heeft moeten overmaken aan de huidige eigenaar, investeerder Cevian Capital.

Hoewel de Chinezen daarmee uiteraard lang niet de eigenaar worden van het vrachtwagenbedrijf, komen de twee Volvo’s na 18 jaar toch weer een beetje bij elkaar. AB Volvo was tot 1999 ook eigenaar van de personenauto-fabrikant maar verkocht die tak toen aan Ford dat er tot de overname in 2010 door Geely eigenaar van was. In de autowereld sluit men niet uit dat de Chinezen de beide Volvo’s uiteindelijk toch weer aan elkaar willen koppelen.

"Gezien onze ervaringen met de personenautotak Volvo erkennen en waarderen we de trotse Scandinavische historie en cultuur, de leidende marktposities, doorbraak-technologieën en milieuprestaties van AB Volvo," zegt topman Li Shufu van Geely. Zijn bedrijf koopt er de laatste jaren voortdurend autobedrijven in alle delen van de wereld bij. Eerder dit jaar verwierf Geely 51 procent in de Britse supercarbouwer Lotus in combinatie met de koop van 49,9 procent in de Maleisische autofabrikant Proton. Eerder al kochten de Chinezen de toen aan de rand van de afgrond verkerende bouwer van de Britse taxi’s Manganese Bronze dat inmiddels is omgedoopt tot London Taxi Company en nieuwe furore maakt met elektrische Black Cabs die binnenkort ook in Amsterdam rond gaan rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Geely koopt flink deel van ‘het andere Volvo’ - Automobielmanagement.nl

Geely koopt flink deel van ‘het andere Volvo’

Het Chinese Geely is al eigenaar van Volvo, de Zweedse fabrikant van personenauto’s, maar heeft nu ook een belang van 8,2 procent verworven in de gelijknamige vrachtautobouwer AB Volvo. Geschat wordt dat Geely daar ruim 3 miljard dollar voor heeft moeten overmaken aan de huidige eigenaar, investeerder Cevian Capital.

Hoewel de Chinezen daarmee uiteraard lang niet de eigenaar worden van het vrachtwagenbedrijf, komen de twee Volvo’s na 18 jaar toch weer een beetje bij elkaar. AB Volvo was tot 1999 ook eigenaar van de personenauto-fabrikant maar verkocht die tak toen aan Ford dat er tot de overname in 2010 door Geely eigenaar van was. In de autowereld sluit men niet uit dat de Chinezen de beide Volvo’s uiteindelijk toch weer aan elkaar willen koppelen.

"Gezien onze ervaringen met de personenautotak Volvo erkennen en waarderen we de trotse Scandinavische historie en cultuur, de leidende marktposities, doorbraak-technologieën en milieuprestaties van AB Volvo," zegt topman Li Shufu van Geely. Zijn bedrijf koopt er de laatste jaren voortdurend autobedrijven in alle delen van de wereld bij. Eerder dit jaar verwierf Geely 51 procent in de Britse supercarbouwer Lotus in combinatie met de koop van 49,9 procent in de Maleisische autofabrikant Proton. Eerder al kochten de Chinezen de toen aan de rand van de afgrond verkerende bouwer van de Britse taxi’s Manganese Bronze dat inmiddels is omgedoopt tot London Taxi Company en nieuwe furore maakt met elektrische Black Cabs die binnenkort ook in Amsterdam rond gaan rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding