Cijfers motorverkopen België vertekend

In België zijn in het afgelopen jaar volgens officiële cijfers 22.247 motoren en scooters verkocht, dat is 12,8 procent minder dan in 2016. Maar autofederatie Febiac stelt dat die cijfers vertekend zijn en dat het plaatje er veel minder erg uitziet.

In de eerste plaats waren de cijfers over 2016 kunstmatig hoog doordat tweewielers in de dealervoorraad die onder de Euro3 norm vielen in 2016 zijn ingeschreven zodat zo in 2017 ondanks een verbod op Euro3 toch nog verkocht konden worden. Daarnaast vallen veel quads door nieuwe regels tegenwoordig onder de landbouwvoertuigen en worden ze niet meer als motor geregistreerd. Worden die ontwikkelingen meegeteld, dan komt de daling uit op acht procent waarmee de motorverkopen in België weer op het niveau van 2015 zijn aangeland. Volgens Febiac stonden de verkopen van gemotoriseerde tweewielers overigens in heel Europa onder druk door de invoering van Euro4.

Het meest verkochte merk gemotoriseerde tweewielers in België is BMW met een marktaandeel van 14 procent. Yamaha en Honda hebben beide rond de 12 procent in handen, terwijl scootermerk Piaggio op de vierde plaats komt. Dat wordt dan weer gevolgd door Kawasaki en Harley-Davidson.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Cijfers motorverkopen België vertekend - Automobielmanagement.nl

Cijfers motorverkopen België vertekend

In België zijn in het afgelopen jaar volgens officiële cijfers 22.247 motoren en scooters verkocht, dat is 12,8 procent minder dan in 2016. Maar autofederatie Febiac stelt dat die cijfers vertekend zijn en dat het plaatje er veel minder erg uitziet.

In de eerste plaats waren de cijfers over 2016 kunstmatig hoog doordat tweewielers in de dealervoorraad die onder de Euro3 norm vielen in 2016 zijn ingeschreven zodat zo in 2017 ondanks een verbod op Euro3 toch nog verkocht konden worden. Daarnaast vallen veel quads door nieuwe regels tegenwoordig onder de landbouwvoertuigen en worden ze niet meer als motor geregistreerd. Worden die ontwikkelingen meegeteld, dan komt de daling uit op acht procent waarmee de motorverkopen in België weer op het niveau van 2015 zijn aangeland. Volgens Febiac stonden de verkopen van gemotoriseerde tweewielers overigens in heel Europa onder druk door de invoering van Euro4.

Het meest verkochte merk gemotoriseerde tweewielers in België is BMW met een marktaandeel van 14 procent. Yamaha en Honda hebben beide rond de 12 procent in handen, terwijl scootermerk Piaggio op de vierde plaats komt. Dat wordt dan weer gevolgd door Kawasaki en Harley-Davidson.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding