Het complex omvat vier hallen van in totaal 40.000 vierkante meter waar autolampen, audiosystemen, sturen en andere onderdelen worden verpakt in containers om vandaar vanaf volgend jaar verscheept te worden naar assemblagefabrieken in de Verenigde Staten, Mexico en China. In totaal gaat het daarbij om zo’n 7.000 verschillende onderdelen of componenten voor VW, Audi en VW bestelwagens.

Strategisch belang 

VW verwacht wekelijks zeker 250 containers op een schip te zetten in Jade-Weser-Port, de enige diepzeehaven aan de Duitse kust. "De beslissing om naar Wilhelmshaven te komen is van strategisch belang voor het Volkswagen concern. Met dit verpakkingscentrum in die haven is transport van onze onderdelen met de grootste schepen van de wereld mogelijk," zegt directeur logistiek Thomas Zernechel. Het autoconcern speelt met de plannen in op de toenemende vraag naar haar auto’s in andere delen van de wereld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding