In plaats daarvan moet hij naar Salzburg waar hij is ontboden door de families Porsche en Piëch – de grootaandeelhouders van VW – om uitleg te geven over het testen van uitlaatgassen van dieselauto’s op apen.

Families Porsche en Piëch

Müller laat daarmee vooral de organisator van het Car Symposium, de bekende autobranchedeskundige professor Ferdinand Dudenhöffer van de Universiteit Duisburg-Essen in de kou staan. Zijn jaarlijkse bijeenkomst geldt als één van de belangrijkste in de Duitse auto-industrie. "De baas van VW heeft helaas op korte termijn afgezegd. Er is een niet van te voren geplande afspraak tussen gekomen. Hij is in plaats daarvan naar Salzburg gereisd om daar met vertegenwoordigers van de familie Porsche en Piëch te praten," verklaart Dudenhöffer openhartig in de Duitse media. Een woordvoerder van de VW Groep wil die lezing niet bevestigen. De grootste autofabrikant ter wereld heeft de autoprof nog wel gered door financieel directeur Frank Witter als vervanger naar het symposium te sturen.