Bovendien ontvangen ze van februari tot april dit jaar 100 euro per maand en vanaf augustus 2019 nog eens een bedrag dat overeenkomt met 27,5 procent van één maand salaris óf zes extra vrije dagen. Vanaf volgend jaar juli betaalt VW ook maandelijks 90 euro de man in het pensioenfonds terwijl de huidige bijdrage nog 27 euro per maand per persoon bedraagt. VW mag verder met individuele werknemers vrijwillige afspraken maken voor het verlengen van de werkweek tot 40 uur maar dat geldt alleen voor maximaal vijf procent van het totale aantal werknemers.

Concurrentiepositie

Die afspraken heeft Volkswagen kunnen maken met de grote Duitse vakbond IG Metall. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 27 maanden. Volgens directeur personeelszaken dr Karlheinz Blessing komen de afspraken overeen met wat er voor de Duitse metaalsector als geheel is bereikt. "Dat was voor ons een belangrijk doel om de concurrentiepositie van Volkswagen veilig te stellen. Tegelijk hebben we Volkswagen aanzienlijk aantrekkelijker gemaakt als werkgever. De extra jaarbonus geeft werknemers ook de keus om te kiezen voor meer geld of voor meer vrije tijd."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding