Zetsche ontving over 2017 in totaal 13,04 miljoen euro, dat is bijna dubbel zoveel als het gemiddelde voor de beurs-CEO’s. De Duitse lijst wordt aangevoerd door Bill McDermott van software leverancier SAP die met 21,5 miljoen euro Zetsche ruim op afstand laat.

Behalve Zetsche zit ook zijn collega Matthias Müller van Volkswagen met 10,27 miljoen euro nog net in de kleine kopgroep van vijf bazen van Duitse ondernemingen die meer dan 10 miljoen euro opstrijken. Daartoe behoort met 10,84 miljoen euro ook Joe Kaeser van Siemens dat een grote toeleverancier aan de auto-industrie is. De Duitse topmanagers verdienden vorig jaar gemiddeld 3,5 procent meer dan in 2016. Dat is bescheiden vergeleken met de gemiddelde winstgroei van 36 procent, zegt consultancy hkp-Group dat de cijfers bij elkaar schraapte. De vereniging van aandeelhouders DSW waarschuwt ook dat de beloningen wel parallel moeten blijven lopen met de winstontwikkeling. "Dat begint een groot probleem te worden," aldus DSW.