Dieselproblemen zitten Jaguar Land Rover dwars

Jaguar Land Rover verkocht in het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, slechts 1,7 procent meer auto’s dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de afzet zelfs met bijna acht procent.

"De zwakkere markten in Groot-Brittannië en de rest van Europa, door een gebrek aan vertrouwen bij de consument en een lagere vraag naar diesels, drukken op onze groei. Maar zelfs tegen die achtergrond is het goed te zien dat we het jaar met recordcijfers hebben kunnen afsluiten," zegt commercieel directeur Felix Brautigam.

JLR, een dochterbedrijf van het Indiase Tata Steel, doet het nog altijd goed in China want daar werden 20 procent meer auto’s verkocht. In de Verenigde Staten werd een kleine vijf procent winst geboekt maar op de sterk ingestorte Britse thuismarkt daalde de afzet met bijna dertien procent terwijl de rest van Europa een min van ruim vijf procent liet zien. De verkopen werden nog enigszins op peil gehouden door nieuwe modellen zoals de Range Rover Velar, de Discovery en de Jaguar E-PACE. Over de hele linie deed Land Rover het met twee procent groei nog iets beter dan Jaguar dat niet verder kwam dan één procentje.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Dieselproblemen zitten Jaguar Land Rover dwars - Automobielmanagement.nl

Dieselproblemen zitten Jaguar Land Rover dwars

Jaguar Land Rover verkocht in het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, slechts 1,7 procent meer auto’s dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de afzet zelfs met bijna acht procent.

"De zwakkere markten in Groot-Brittannië en de rest van Europa, door een gebrek aan vertrouwen bij de consument en een lagere vraag naar diesels, drukken op onze groei. Maar zelfs tegen die achtergrond is het goed te zien dat we het jaar met recordcijfers hebben kunnen afsluiten," zegt commercieel directeur Felix Brautigam.

JLR, een dochterbedrijf van het Indiase Tata Steel, doet het nog altijd goed in China want daar werden 20 procent meer auto’s verkocht. In de Verenigde Staten werd een kleine vijf procent winst geboekt maar op de sterk ingestorte Britse thuismarkt daalde de afzet met bijna dertien procent terwijl de rest van Europa een min van ruim vijf procent liet zien. De verkopen werden nog enigszins op peil gehouden door nieuwe modellen zoals de Range Rover Velar, de Discovery en de Jaguar E-PACE. Over de hele linie deed Land Rover het met twee procent groei nog iets beter dan Jaguar dat niet verder kwam dan één procentje.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding