GM heeft gemeld dat het een voorlopig akkoord heeft bereikt met de Zuid-Koreaanse vakbonden om fors te besparen op de kosten en in ruil daarvoor nieuwe modellen, met name SUV’s, aan de fabrieken toe te wijzen.

De afspraken worden later deze week ter goedkeuring voorgelegd aan de werknemers zelf. Als het akkoord inderdaad rond komt, dan zal GM afzien van het plan om voor de dochteronderneming in Zuid-Korea faillissement aan te vragen. De Amerikaanse autobouwer wilde fors snijden in haar activiteiten omdat er minder van de in Zuid-Korea gebouwde auto’s nodig zijn. De onrust begon toen GM aankondigde één van de vier Koreaanse fabrieken te sluiten.

"Ratificatie van het voorlopige akkoord is van doorslaggevend belang voor ons levensvatbaarheidsplan en om steun te verkrijgen van de Koreaanse regering en onze aandeelhouders, de Korea Development Bank en General Motors," aldus CEO Kaher Kazem, die de vakbonden prees omdat ze bereid waren de nodige stappen te zetten. Daar waren overigens wel veertien vaak langdurige onderhandelingsrondes voor nodig. Inmiddels zijn wel 2.600 van de 16.000 werknemers van GM in Zuid-Korea met een afvloeiingsregeling opgestapt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding