Duitse automarkt flink in de min

De Duitse automarkt is in de net afgelopen maand mei flink in de min geschoten. Nadat de verkopen van nieuwe personenauto’s in april nog acht procent hoger lagen dan een jaar eerder, was in mei sprake van een daling met bijna zes procent. Over de eerste vijf maanden van dit jaar blijft daarmee een stijging met 2,6 procent over.

De daling komt vooral voor rekening van zakenauto’s. Die waren in mei goed voor 61 procent van de totale markt, bijna 10 procentpunten minder dan een jaar eerder. Dat heeft mogelijk alles te maken met de aanhoudend snelle val van diesel die in de maandcijfers van het Kraftfahrt Bundesamt KBA weer eens wordt bevestigd. Het aandeel van die brandstof is in Duitsland inmiddels teruggezakt naar 31,3 procent, weer bijna een kwart minder dan in de voorafgaande maand.

Die ontwikkeling komt vrijwel geheel ten goede aan benzine want van de 305.057 verkochte nieuwe personenauto’s waren er maar 2.310 volledig elektrisch en nog eens 10.299 hybride. Het overzicht laat verder zien dat vooral de eigen luxe merken zware klappen oplopen. Zo moest BMW bijna 16 procent inleveren en daalden de verkopen van Mercedes-Benz met ruim 13 procent. Daarnaast ligt ook Opel nog steeds uit de gratie want dat verkocht in Duitsland vorige maand weer ruim 15 procent minder auto’s dan in april 2017.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Duitse automarkt flink in de min - Automobielmanagement.nl

Duitse automarkt flink in de min

De Duitse automarkt is in de net afgelopen maand mei flink in de min geschoten. Nadat de verkopen van nieuwe personenauto’s in april nog acht procent hoger lagen dan een jaar eerder, was in mei sprake van een daling met bijna zes procent. Over de eerste vijf maanden van dit jaar blijft daarmee een stijging met 2,6 procent over.

De daling komt vooral voor rekening van zakenauto’s. Die waren in mei goed voor 61 procent van de totale markt, bijna 10 procentpunten minder dan een jaar eerder. Dat heeft mogelijk alles te maken met de aanhoudend snelle val van diesel die in de maandcijfers van het Kraftfahrt Bundesamt KBA weer eens wordt bevestigd. Het aandeel van die brandstof is in Duitsland inmiddels teruggezakt naar 31,3 procent, weer bijna een kwart minder dan in de voorafgaande maand.

Die ontwikkeling komt vrijwel geheel ten goede aan benzine want van de 305.057 verkochte nieuwe personenauto’s waren er maar 2.310 volledig elektrisch en nog eens 10.299 hybride. Het overzicht laat verder zien dat vooral de eigen luxe merken zware klappen oplopen. Zo moest BMW bijna 16 procent inleveren en daalden de verkopen van Mercedes-Benz met ruim 13 procent. Daarnaast ligt ook Opel nog steeds uit de gratie want dat verkocht in Duitsland vorige maand weer ruim 15 procent minder auto’s dan in april 2017.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding