Tesla heeft daartoe de benodigde overeenkomsten getekend met de Chinese autoriteiten. De overheid daar is er na lang aarzelen mee akkoord gegaan dat Tesla volledig eigenaar van de fabriek wordt, de eerste keer dat een buitenlandse autofabrikant daarin is geslaagd.

Door auto’s in China zelf te bouwen omzeild Tesla de hoge invoertarieven die Beijing gaat leggen op buitenlandse auto’s als tegenmaatregel tegen soortgelijke heffingen van president Donald Trump. Die Chinese heffingen betekenen dat een Tesla voor een Chinese klant 20 procent duurder is geworden.

Tesla hoopt dat de fabriek over uiterlijk twee tot drie jaar in productie kan komen. Een deel van de daar te bouwen auto’s moet dan geëxporteerd worden naar andere Aziatische landen. CEO Elon Musk heeft tegelijkertijd meegedeeld dat hij eind dit jaar een beslissing bekend hoopt te maken over een autofabriek in Europa. Eerder tweette Musk dat zijn voorkeur daarvoor uitgaat naar een locatie in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding