Cooper Tire, naar eigen zeggen de 12e bandenfabrikant ter wereld, vindt de fabriek niet productief genoeg en verplaatst de bandenfabricage naar andere vestigingen, onder meer in Servië.

De Nederlander Jaap van Wessum, sinds maart dit jaar directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Cooper Tire en daarvoor werkzaam bij ApolloVredestein, benadrukt dat de fabriekssluiting niets te maken heeft met de naderende Brexit. Hij stelt ook dat er geen verband is met de toenemende problemen bij Jaguar Land Rover, één van de belangrijkste afnemers van de banden van Cooper Tire. Eerder dit jaar sloot Michelin al een bandenfabriek in het Noord-Ierse Ballymena waarbij 800 banen verdwenen. De Britse bonden stellen dat de sluitingen alles te maken hebben met het dumpen van goedkope banden uit China op de Europese markt. "Dat is niet alleen slecht voor de bandenindustrie maar ondermijnt ook de veiligheid van het verkeer," zegt woordvoerder Tony Devlin.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding