Volgens Neumann dragen de CEO’s van de grote Duitse autofabrikanten de verantwoordelijkheid voor honderdduizenden arbeidsplaatsen en voor miljarden investeringen in bestaande fabrieken. "Het is zeer, zeer moeilijk om de hele dag erg efficiënt te zijn en je oude onderneming met volle toewijding te leiden en dan ’s avonds om vijf uur over te schakelen om Start-Up Ondernemer te spelen."

Start-up benadering

De ex-baas van Opel, die opstapte toen dat bedrijf werd overgenomen door PSA, raadt zijn vroegere collega’s aan nieuwe bedrijven en merken op te zetten die ook strikt gescheiden dienen te zijn van hun ‘oude’ zaken. De daarbij beschikbaar gestelde middelen moeten ook in een ‘start-up’ benadering ingezet worden. "In werkelijkheid is het erg verstorend. Het zal de bestaande industrie compleet vernietigen." Neumann heeft overigens geen enkele twijfel dat elektromobiliteit de toekomst heeft. Zijn eigen bedrijf Evelozcity wil in 2021 de eerste eigen modellen op de markt hebben.