No-deal Brexit ‘rampzalig voor Britse auto-industrie’

Als het de Europese Unie en Groot-Brittannië niet lukt om afspraken te maken over Brexit, dan zal dat rampzalige gevolgen hebben voor de Britse auto-industrie. Duizenden mensen kunnen hun baan verliezen en de investeringen in de fabrieken zouden drastisch worden teruggedraaid. Eén op de vijf bedrijven in de sector is nu al werk kwijt geraakt door de al maanden aanhoudende onzekerheid rond Brexit.

Dat stelt de autokoepel Society of Motor Manufacturers and Traders SMMT op basis van een uitgebreid onderzoek onder de leden. Driekwart van hen waarschuwt dat een no-deal Brexit catastrofaal zou zijn en hun toekomst daadwerkelijk op het spel kan zetten terwijl één op de drie bedrijven besluiten over nieuwe investeringen voorlopig op de lange baan heeft geschoven. Kleinere toeleveranciers ondervinden ook grote problemen om nieuwe klanten of werk te vinden buiten Groot-Brittannië zelf. Ruim de helft van de autofabrikanten en -toeleveranciers hebben inmiddels al noodplannen opgesteld voor het geval de bevoorrading door Brexit in gedrang komt. Onder hen zijn ook de grote autobouwers als BMW en Nissan.

Directeur Mike Hawes: "Het succes van de Britse auto-industrie is te danken aan de belemmeringsvrije handel als onderdeel van de EU vrije markt en douane-unie. Het feit dat we daar uittreden is nu al pijnlijk en zorgt voor schade. Als we zouden vertrekken zonder deal, dan zouden autofabrieken moeten sluiten." Groot-Brittannië heeft weliswaar dit weekend met de rest van de EU een overeenkomst over het verloop van Brexit kunnen sluiten maar die moet nog worden goedgekeurd door het hoogst-vijandige Britse parlement. Als dat niet lukt dan is een harde Brexit eind maart volgend jaar, met grenscontroles en invoerheffingen, zo goed als onvermijdelijk. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

No-deal Brexit ‘rampzalig voor Britse auto-industrie’ - Automobielmanagement.nl

No-deal Brexit ‘rampzalig voor Britse auto-industrie’

Als het de Europese Unie en Groot-Brittannië niet lukt om afspraken te maken over Brexit, dan zal dat rampzalige gevolgen hebben voor de Britse auto-industrie. Duizenden mensen kunnen hun baan verliezen en de investeringen in de fabrieken zouden drastisch worden teruggedraaid. Eén op de vijf bedrijven in de sector is nu al werk kwijt geraakt door de al maanden aanhoudende onzekerheid rond Brexit.

Dat stelt de autokoepel Society of Motor Manufacturers and Traders SMMT op basis van een uitgebreid onderzoek onder de leden. Driekwart van hen waarschuwt dat een no-deal Brexit catastrofaal zou zijn en hun toekomst daadwerkelijk op het spel kan zetten terwijl één op de drie bedrijven besluiten over nieuwe investeringen voorlopig op de lange baan heeft geschoven. Kleinere toeleveranciers ondervinden ook grote problemen om nieuwe klanten of werk te vinden buiten Groot-Brittannië zelf. Ruim de helft van de autofabrikanten en -toeleveranciers hebben inmiddels al noodplannen opgesteld voor het geval de bevoorrading door Brexit in gedrang komt. Onder hen zijn ook de grote autobouwers als BMW en Nissan.

Directeur Mike Hawes: "Het succes van de Britse auto-industrie is te danken aan de belemmeringsvrije handel als onderdeel van de EU vrije markt en douane-unie. Het feit dat we daar uittreden is nu al pijnlijk en zorgt voor schade. Als we zouden vertrekken zonder deal, dan zouden autofabrieken moeten sluiten." Groot-Brittannië heeft weliswaar dit weekend met de rest van de EU een overeenkomst over het verloop van Brexit kunnen sluiten maar die moet nog worden goedgekeurd door het hoogst-vijandige Britse parlement. Als dat niet lukt dan is een harde Brexit eind maart volgend jaar, met grenscontroles en invoerheffingen, zo goed als onvermijdelijk. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding