Daarnaast zou hij verliezen op persoonlijke investeringen tot een bedrag van 15 miljoen euro voor rekening van het autobedrijf hebben laten boeken. Justitie legt hem voor dat laatste ‘misbruik van vertrouwen’ ten laste. Gezien die nieuwe aanklachten is het vrijwel uitgesloten dat Ghosn op korte termijn op borgtocht vrijkomt. Tegelijkertijd heeft Nissan meegedeeld dat het vanwege allerlei vergrijpen zelf ook een strafklacht tegen haar voormalige CEO heeft ingediend.

In Frankrijk zelf blijft Ghosn voorlopig nog CEO van Renault. Dat heeft inmiddels ook meegedeeld dat uit een intern onderzoek geen malversaties tevoorschijn zijn gekomen. ‘’Uit het onderzoek naar de beloningselementen van de huidige bestuursleden van Renault voor de jaren 2017 en 2018 blijkt dat die overeenkomstig de regels zijn.’’ Wel lijken in Frankrijk nu steeds nieuwe schandalen rond Ghosn op te duiken. Zo zou hij via een Nederlandse bv vorig jaar zeven miljoen hebben gevangen voor het optuigen van de deelname van Nissan in Mitsubishi. Verder heeft Mouna Sepehri, in de Raad van Bestuur van Renault verantwoordelijk voor ‘gouvernance’ en een vertrouweling van Ghosn, volgens de Franse media de laatste zes jaar in totaal een half miljoen euro aan niet-opgegeven inkomsten ontvangen via de in Amsterdam gevestigde holding Renault/Nissan b.v. De beloning zou op zich niet illegaal zijn maar had goedgekeurd moeten worden door de commissarissen en ook vermeld moeten zijn in de jaarverslagen. Renault wijst de beschuldigingen in een verklaring af als ‘foutieve informatie die op een tendentieuze manier naar buiten is gebracht.’ Sepehri werkt al sinds 1996 bij Renault en heeft samen met Ghosn aan de wieg gestaan van de alliantie met Nissan, de aankoop van Dacia en de alliantie met Daimler.

Vandaag (maandag) is bovendien bekend geworden dat José Muñoz, als Chief Performance Officer lid van de Raad van Bestuur van Nissan, met onmiddellijke ingang is opgestapt. Muñoz, een vertrouweling van de Ghosn, was al eerder met tijdelijk verlof gegaan om zich te richten op ‘speciale taken en Nissan in staat te stellen de gerezen problemen op te lossen’. In een aan Automotive News uitgelekte boodschap aan zijn collega’s heeft de 53-jarige Spanjaard nu meegedeeld dat hij ‘na enige tijd ernstig nadenken’ heeft besloten Nissan helemaal te verlaten. “Helaas is Nissan op dit moment verwikkeld in zaken die de aandacht afleiden. Zoals ik steeds heb gezegd blijf ik bereid Nissan te helpen met haar onderzoeken.’’ Een woordvoerder van Nissan heeft het bericht bevestigd. Munoz, die sinds kort ook Chairman was van Nissan China, was sinds de arrestatie van Ghosn in november al niet meer in Japan geweest. Over het lot van de directeur personeelszaken Arun Bajaj, die ook met verlof is gestuurd, is verder nog niets bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding