Die diesels zijn volgens de klagers niet meer aantrekkelijk vanwege het toenemend aantal rijverboden. De rechtszaak tegen de zogenaamde ‘terugroep-joker’ is namens de 600 autobezitters aangespannen door een consumentenorganisatie voor bank-klachten. Dat soort ‘class action’ rechtszaken is pas in november in Duitsland ingevoerd naar aanleiding van dieselgate. De grootste, namens bijna 400.000 berijders van een VW of Audi, is sinds kort aan de gang tegen de Volkswagen Groep.

Bij de zaak tegen Mercedes-Benz Bank gaat het meer om een juridische clausule die tussentijds herroepen van het contract door de klant zonder boete vrijwel onmogelijk maakt. De zaak kan vergaande gevolgen hebben voor Mercedes-Benz omdat momenteel één op de twee verkochte of geleasde auto’s door de eigen bankinstelling gefinancierd wordt.