Alle wereldwijde activiteiten en ook de verhoudingen met de belangrijkste dealers worden onder de loep genomen in het kader van het steeds verdere uitdijende interne onderzoek. Daar zijn inmiddels ook al honderden mensen bij betrokken, waaronder interne en externe ‘compliance’ deskundigen in zowel Japan als elders maar ook externe juridische adviseurs, meldt persbureau Bloomberg. Het onderzoek heeft in ieder geval al duidelijke bewijzen opgeleverd voor de malversaties die Ghosn ten laste worden gelegd, heeft een woordvoerder van Nissan meegedeeld.

CEO Hiroto Saikawa, die Ghosn in 2017 in die rol opvolgde, wil na het tijdperk Ghosn schoon schip maken en van Nissan weer een bedrijf maken dat niet draait rond onderonsjes en financiële schandalen. Hij wil de investeerders-gemeenschap daarmee proberen te overtuigen dat er niets meer mis is met de bestuursstructuur van de Japanse autofabrikant. Omdat er in het kader van het Ghosn-schandaal ook nog steeds een juridisch onderzoek tegen Nissan zelf loopt, wil Saikawa duidelijk ook zijn eigen werknemers gerust stellen. De CEO heeft overigens wel laten doorschemeren dat hij de klus op korte termijn af wil ronden om dan zelf plaats te maken voor een nieuwe topman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Bekijk de aanbieding