Dat heeft CEO Jim Hackett zijn medewerkers voorgehouden naar aanleiding van de zwaar tegengevallen cijfers over het afgelopen jaar. “2018 was in alle opzichten een zwak jaar. Ja, we hebben zeven miljard dollar winst gedraaid. Maar bedenk wel dat dat een operationele marge is van 4,4 procent, net de helft van wat we acceptabel achten. Dus mikken we nu op iets in de buurt van de 14 miljard dollar,” aldus Hackett, die er niet bij zei wanneer hij die verdubbeling dan wel hoopt te realiseren. Ford heeft voor het lopende jaar ook niet de gebruikelijke omzet- en winstprognose afgegeven.

Bij dat alles tekent het over het algemeen goed geïnformeerde medium Detroit News aan dat Ford wel 14 procent marge weet te draaien op pick-up trucks en bestelwagens. In dat laatste snelgroeiende segment is het ook marktleider in Europa. De Detroit krant noemt het dan ook een goede zet dat Ford zich zo goed als volledig op die grotere modellen en bestelwagens wil concentreren. “We hebben het meest uitgebreide gamma aan bedrijfswagens in de wereld en we gaan dat zelfs nog verder uitbreiden,” zegt directeur global markets Jim Farley.