“Kennelijk zijn veel consumenten de weg van de individuele klacht opgegaan,” aldus dat gerechtshof. Alleen al in de deelstaat Hessen waren eind vorig jaar 4.655 klachten geregistreerd. Een jaar eerder stond de teller daar pas op 610. “Dat is een toename met 650 procent. Ook in 2019 lijkt die trend onverminderd door te gaan,” zegt voorzitter Roman Poseck van het Frankfurter Oberlandesgericht. Eén van de redenen voor de toeloop zou wel kunnen zijn dat claims die nog niet zijn ingediend binnenkort verjaren.

In verreweg de meeste gevallen eisen de dieselbezitters het volledige aankoopbedrag van hun auto terug omdat die door het gesjoemel waardeloos geworden zou zijn. Het hof in Frankfurt stelt wel dat de behandeling van al die zaken veel tijd zal vergen omdat in elk individueel geval bewijs geleverd en gecontroleerd dient te worden.