Europese Commissaris Margrethe Verstager van mededinging zal de bedrijven dit voorjaar nog een brief sturen waarin ze haar verdenkingen duidelijk maakt, schrijft Handelsblatt. In veel gevallen volgt op zo’n brief een daadwerkelijke boete die kan oplopen tot maximaal tien procent van de wereldwijde omzet.

Bij de lopende justitiële onderzoeken naar het gesjoemel met dieselmotoren is naar voren gekomen dat de drie fabrikanten al in 2007 geheime afspraken maakten over de technische mogelijkheden om dieselmotoren schoner te maken. Uiteindelijk heeft dat bij de VW Groep geleid tot het sjoemelschandaal dat in september 2015 in de openbaarheid is gekomen. VW is inmiddels al meer dan 20 miljard kwijt geweest aan boetes, schadevergoedingen en andere kosten. Verstagen had al eerder meegedeeld dat ze een eigen onderzoek instelde naar het gedrag dan wel de misdragingen van de autofabrikanten.