Amerikaanse beurswaakhond vervolgt Volkswagen én Winterkorn

De Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, stelt een vervolging in tegen zowel de Volkswagen Groep als haar voormalige CEO Martin Winterkorn. De SEC beschuldigt VW van fraude tegen investeerders ‘door het uiten van misleidende beweringen over de milieugevolgen van haar auto’s’.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft VW van 2007 tot 2015 op massale schaal fraude gepleegd door schuldpapier uit te geven én tegelijk meer dan een half miljoen als schone diesel omschreven auto’s te verkopen terwijl de leidinggevenden wisten van de omvang vanhet gesjoemel. De auto’s stootten 40 keer meer schadelijke stikstofoxide uit dan onder de Amerikaanse regels was toegestaan. De SEC noemt Winterkorn, die in 2015 na het bekend worden van dieselgate aftrad, als mede beschuldigde in de aanklacht.

De SEC becijfert dat de VW Groep meer dan 13 miljard dollar aan obligaties en ander schuldpapier uitgaf op de Amerikaanse markt ‘in een tijd waarin de hoogste directeuren wisten dat meer dan een half miljoen auto’s in de VS de wettelijke emissie-eisen grotelijks overschreden wat de onderneming blootstelde aan enorme financiële en reputatie-schade.’ De Volkswagen Groep heeft daarmee valse verklaringen afgelegd tegenover investeerders en de banken die de schuldpapieren uitzetten. VW wordt er daarbij ook nog van beschuldigd dat het bewijsmateriaal heeft vernietigd en onderzoekers om de tuin probeerde te leiden met valse software-oplossingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Amerikaanse beurswaakhond vervolgt Volkswagen én Winterkorn - Automobielmanagement.nl

Amerikaanse beurswaakhond vervolgt Volkswagen én Winterkorn

De Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, stelt een vervolging in tegen zowel de Volkswagen Groep als haar voormalige CEO Martin Winterkorn. De SEC beschuldigt VW van fraude tegen investeerders ‘door het uiten van misleidende beweringen over de milieugevolgen van haar auto’s’.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft VW van 2007 tot 2015 op massale schaal fraude gepleegd door schuldpapier uit te geven én tegelijk meer dan een half miljoen als schone diesel omschreven auto’s te verkopen terwijl de leidinggevenden wisten van de omvang vanhet gesjoemel. De auto’s stootten 40 keer meer schadelijke stikstofoxide uit dan onder de Amerikaanse regels was toegestaan. De SEC noemt Winterkorn, die in 2015 na het bekend worden van dieselgate aftrad, als mede beschuldigde in de aanklacht.

De SEC becijfert dat de VW Groep meer dan 13 miljard dollar aan obligaties en ander schuldpapier uitgaf op de Amerikaanse markt ‘in een tijd waarin de hoogste directeuren wisten dat meer dan een half miljoen auto’s in de VS de wettelijke emissie-eisen grotelijks overschreden wat de onderneming blootstelde aan enorme financiële en reputatie-schade.’ De Volkswagen Groep heeft daarmee valse verklaringen afgelegd tegenover investeerders en de banken die de schuldpapieren uitzetten. VW wordt er daarbij ook nog van beschuldigd dat het bewijsmateriaal heeft vernietigd en onderzoekers om de tuin probeerde te leiden met valse software-oplossingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding