Ondanks die excuses heeft de raad van commissarissen van de VW Groep het toch nodig gevonden Diess ook nog eens in het openbaar terecht te wijzen en afstand te nemen van zijn woordkeus. De bestuurders noemen de opmerking van Diess ongepast en ook moeilijk uit te leggen. “De historie van het Volkswagen concern en de daaruit voortspruitende verantwoordelijkheid is een belangrijk onderdeel van de ondernemingsidentiteit. De opmerking van bestuursvoorzitter Herbert Diess is in deze context als misplaatst en totaal ongepast te beschouwen,’’ aldus de raad in haar verklaring.

Diess gebruikte de uitdrukking – met het woord Ebit ofwel brutowinst – toen hij sprak over het winstpotentieel van zijn onderneming. Toen er kritiek opklonk, heeft hij direct uitgelegd dat hij op geen enkele manier een vergelijking had willen maken met de Nazi-leus die tijdens de Holocaust op de poorten van Auschwitz stond. Hij wilde alleen maar zeggen dat bedrijfsonderdelen die hogere winstmarges draaien meer vrijheid kunnen krijgen binnen de groep.

Dat de commissarissen hun CEO zo hard en openlijk afvallen, wordt in de auto-industrie gezien als verder teken dat de Oostenrijker Diess zo langzamerhand weinig vertrouwen meer geniet bij de toezichthouders. Dat hij vorige week liet doorschemeren dat er bij VW vanwege de door hem nagestreefde bezuinigingen 5.000 tot 7.000 banen op de tocht staan, heeft dat ongenoegen alleen maar aangewakkerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding