Dat gebeurde mede op aandrang van de leiding van Nissan zelf die ook niet gediend was van de ideeën van de gevallen topman, meldt persbureau Bloomberg op basis van uitgelekte emails van Nissan. In Tokio was de vrees groot dat de collega’s in Parijs er uiteindelijk alleen maar op uit waren om de positie van Renault binnen de alliantie verder te versterken. Renault heeft tot frustratie van de Japanners al 42 procent van Nissan terwijl Nissan op haar beurt slechts 15 procent van Renault bezit maar Ghosn zou er op uit zijn geweest die verhoudingen nog meer ten gunste van Renault te duwen.

Dat alles blijkt uit de emails die aan Ghosn zelf gericht waren of waarvan hij in ieder geval een cc kreeg. De uitwisseling van berichten begon al vroeg in het voorjaar van 2018. Uit de mailwisseling komt duidelijk naar voren dat de leiding van Nissan zelf ook, met steun van de overheid, alles in het werk stelde om de plannen te dwarsbomen. ‘’Nissan zou graag zien dat de huidige structuur behouden blijft maar een opnieuw balanceren van de verhoudingen ten gunste van Nissan blijft de voorkeur houden,’’ aldus één van de berichten. ‘’Het achterhoedegevecht toont ook aan hoeveel wantrouwen er heerst tussen de beide bedrijven en tussen Frankrijk en Japan als het gaat over de alliantie,’’ commentarieert Bloomberg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding