Niemand weet echter hoe Kim toch aan die Mercedessen is gekomen. Vanwege de nucleaire activiteiten geldt voor Noord-Korea al jaren een handelsembargo van zowel de Europese Unie als de VS. Olie, wapens maar ook luxe goederen als auto’s mogen in dat verband niet aan dat land verkocht worden. ‘’We hebben absoluut geen idee hoe die voertuigen in Noord-Korea zijn afgeleverd,’’ aldus een woordvoerster van Daimler.

De Duitse fabrikant heeft strikte interne controle procedures om te voorkomen dat er auto’s worden verkocht aan afnemers in Noord-Korea zelf of aan ambassades van dat land elders in de wereld. ‘’Maar we hebben geen controle over en verantwoordelijkheid voor de verkoop van auto’s en dan vooral gebruikte door derde partijen,’’ benadrukt de woordvoerster. Het vermoeden is dat de Mercedessen van Kim langs dat handelskanaal naar Noord-Korea zijn gekomen via China dat minder strikte handelsbeperkingen met het buurland hanteert.