Trump blijft die invoer echter wel zien als ‘een gevaar voor de nationale veiligheid’. Hij eist dan ook dat de Europese autofabrikanten, en dan met name de Duitse, in ieder geval niet nog meer auto’s naar de Amerikaanse markt brengen. Bij het lopende handelsoverleg zou juist een verdere beperking uit de bus moeten komen, waarbij Trump overigens geen concrete aantallen noemt. Lukt dat niet, dan komt er alsnog een heffing op uit de EU komende auto’s die tot 25 procent op kan lopen.

De Europese commissaris voor handel Cecilia Malmström is blij met het verdere uitstel. “Maar wij verwerpen volledig de bewering dat onze auto-export een bedreiging is voor de nationale veiligheid,” zegt zij wel. De EU is nog altijd bereid om over een beperkt handelsakkoord, ook over auto’s, verder te onderhandelen, voegt zij er aan toe.